Results 1 to 3 of 3

Thread: Probe Reading High

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Sep 2019
    Location
    UK
    Posts
    1

    Probe Reading High

    I have just bought a smoker with a heatermeter 4.2 fitted and one of the probes seems to be reading very high.

    I have checked probe 1 and 3 and they are about right and have calibrated and offset using boiling water as a reference.

    However probe 2 is reading 360F, is there something wrong or should I just use a huge offset?

  2. #2
    TVWBB Guru Steve_M's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Toronto
    Posts
    2,079
    Are all 3 probes the same make & model? Do you have that make/model selected as the probe preset within the heatermeter config?

  3. #3
    TVWBB Honor Circle Bryan Mayland's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    4,720
    Yeah there should be no need to use an offset more than 1-2 degrees for thermistor probes. If you've verified that the configuration is correct (correct probe preset and 10000 resist). If that checks out then measure the voltage at the atmega, compare the voltages at PIT, FO1, FO2, FO3 (one for each probe). The probe you're having an issue with probably has a voltage than the others. From there you just need to trace it back and see what solder joint is bridged or floating using the reference diagram for.. reference.
    I'm that HeaterMeter guy what ruins everybody's free time.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •